Teknisk

Tekniske detaljer

Plate på mark

Huset står på plate på mark. Oppbyggingen fra grunnen og opp er drenerende singel, radontett duk, 20 cm isopor, armeringsnett, vannbåren varme og 10 cm støp.

Vannbåren varme.

Det ble valgt vannbåren varme av to årsaker, for det første fordi det fordeler varmen bedre enn elektriske kabler. En elektrisk varmekabel gir fra seg samme mengde watt per kvadratmeter uansett om den er varm eller kald. Hvis det for eksempel ligger et tykt teppe på en del av gulvet vil det kunne bli veldig varmt under det.

Vannbåren varme holder ikke mer enn ca. 55 grader og gulvet vil ikke kunne bli varmere enn det på noe sted.  Hvis man har et tykt teppe på en del av et gulv vil det ikke bli noe særlig varmere der enn andre steder på gulvet fordi vannstrømmen fordeler varmen.

Den andre årsaken er at med vannbåren varme ligger det til rette for en fremtidig luft til vann varmepumpe. Boring etter fjellvarme har vi liten tro på.

Reisverket

Veggene består av 36×198 plank som er ferdig kuttet og nummerert fra fabrikk. Etasjeskiller er 48×300 mm I-bjelker og doble 48×250 I-bjelker benyttes på badet.

Takstolene er «W» stoler, med 220 mm hevet undergurt for å få plass til en teknisk sone for ventilasjonsrørene.

Elektrisk

Det er valgt noen spotter i tak, lyspunkt med endevender i trapp og for øvrig nøkternt uttak av punkter. Utelys styres av fotocelle.

Isolasjon

Det benyttes 200 mm steinull i vegger og 400 mm i tak. Veggene er kledd med asfalt vindtett.

Utlekting og paneling

På asfaltplatene er det først lagt vertikale 11 mm sløyfer og deretter 36×48 mm horisontale lekter. Det er lagt et horisontalt midjebord på 22×198 midt på veggen med vannbrett over og under.

Tak

Oppå takstolene ligger vindtett folie som er tapet i skjøtene. Vindtettingen ligger altså over taktstolene slik at loftet er kaldt siden det ligger over isolasjonen, men det er ikke gjennomluftet.

Over vindtettingen er det 50mm luftspalte før Sutakplater, sløyfer, lekter og takstein.

framobil2013-06 029

Reklame

2 tanker om “Teknisk

  1. christiran

    Hei. Hadde dere noen ekstra fundamentering, i tillegg til de 10cm støp, der som bæreveggen i huset er?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s