Utvendig arbeid

20121212_105556

Takstein

Taksteinene kommer 12. desember og vi må ta en fridag fra jobben for å ta dem i mot. Taksteinene heises opp i hele paller og så fordeler vi dem utover.

Det kommer en del snø før vi får lagt steinene men den smelter igjen slik at det blir litt snøfritt i romjula og da rekker vi å legge steinene.

20121212_105602 20121230_143921
Vi bruker sikringsliner ved arbeid høyden  Taksteinene legges

Manglende mønebånd

Materialvalgene fra Boligpartner har hittil vært eksemplariske, men jeg syns det er et lite minus at mønebånd ikke er med i leveransen. Mønebånd er et plastikkbeslag som tetter mellom mønepanne og takstein som forhindrer at snø, blader og slagregn trenger inn under taksteinen. Dette fører selvsagt ikke til at taket lekker ettersom undertaket er tett, men det fører til at undertak og lekter får en vesentlig kortere levetid ettersom fukt med tiden fører til forråtnelse.

Vi velger å kjøpe mønebånd på Maxbo.

Kledning

Kledningen er stående 19mm perlestaff delt opp av et horisontalt «midjebord» midt på veggen. Ved å bruke litt omtanke ved utplukkingen får vi en veldig god utnyttelse av materialene samtidig som vi unngår skjøter. Lengden under midjebordet er for eksempel 2,50 m og da bruker vi kun panelbord med lengde over 5,0 meter til det slik at vi får to lengder fra hvert bord.

Selv om huset ble skjøtefritt ble det igjen nok panelbord til en halv garasje.

Vindskier og gesims.

20121215_140250 20121223_150956
Vindskier monteres Kledning nesten ferdig på to vegger

Vindskiene er to kraftige 198 mm bord. I hvert møne settes det et prefabrikkert «mønekors» slik man finner på en del hus fra begynnelsen av 1900 tallet. Stilen på denne husserien er «Nostalgi» og den ærer gammel Norsk byggetradisjon.

Carport og tak over inngangsparti

Carporten er på 6×6 meter slik at det er plass til to biler og den står i direkte tilknytning til huset. Dersom man senere velger å kle inn carporten til en garasje vil man få direkte inngang fra garasjen til huset.

Takstolene til garasjen og taket over inngangspartiet hviler på solide og tunge limtrebjelker. Det var en utfordring å løfte disse opp, men ved list og lempe fikk vi dem på plass uten at noen skadet seg.

Undersiden av taket i carporten og gesimsene er kledd med 16×98 mm bord med 8 mm luftspalter mellom. Det er en ganske tidkrevende jobb å sette opp dette ettersom man må være nøye så det ikke blir skjevheter.

20130113_151845 20130324_131608
Carporten før undertaket er lagt En pause i sola etter at undertaket på carporten er lagt.

Utvendig maling og opprydning

Huset ble malt i en off-white farge som Jotun kaller «Letthet».  Selv om panelet var grunnet fra fabrikk valgte vi å grunne med hvit Trebitt. Dette er en oljebasert strukturbeis.  Dekkstrøket er Drygolin oljedekkbeis og med denne fargen var det var tilstrekkelig med ett strøk.

Jeg har en kjepphest om at vannbaserte malinger ute fører til råte. Dette er selvsagt noe malingfabrikkene benekter, men jeg har ganske mye erfaring med dette og mener bestemt at råte oppstår raskere der vannbaserte malinger er benyttet.

Vi ble ferdige med malingen og rev stillaset den 18. mai 2013.  Ferdigattest fra kommunen kom 21. mai og innflyttingen skjedde 25. mai, så tidsskjemaet holdt.

framobil2013-06 106
Lisa er med på opprydningen. Når stillas skal rives må alle benytte hjelm
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s