Reisverk

Lørdag 6. oktober 2012 og endelig kan vi starte på tømrerarbeidet. Det er i utgangspunktet en litt uheldig årstid å starte på, men alle forberedelser tok litt lengre tid enn planlagt, og vi endte altså til slutt på denne datoen. Går alt som planlagt blir vi ferdige i løpet av mai 2013.

Været er storartet og vi starter kl. 7 om morgenen.  Det er litt bekymringsfullt at verken bjelker eller gulvspon har ankommet, men vi regner med at vi har nok å gjøre med reisverket i første etasje denne helgen. Vi konstanterer med tilfredshet at platas diagonaler er like på millimeteren, så mureren har gjort en god jobb der.

20121006_095114 20121007_120537
Her er bunnsvilla lagt. Sindre ser ut til å være fornøyd med det. Støykassa til kompressoren står i bakgrunnen Dette var så langt vi kom første helg

Bunnsvilla forankres i plata og veggene bygges oppå dem. Det er et lett forståelig system der alle planker er kappet og nummerert og detaljene er tegnet inn på byggetegningene. Ved 14-tiden på søndag er vi ferdig med veggene og må gi oss siden bjelkelaget ikke har kommet.

Stillas

20121021_090810

Vi har valgt et systemstillas i aluminium av type Plettac. Dette er et relativt rimelig stillas selv om vi syns kvaliteten er god. Vi betalte 52 000 for et stillas som dekker to og en halv vegg. Det viktigste er at vi kommer helt opp i tre høyder til hvert av de tre mønene på huset.  Resten av stillaset bygges av treverk. Materialkostnaden for trestillaset er ca. 6000.

Systemstillaset vil vi etterpå enten selge brukt eller ha i familien.

Bjelkelag

Det viste seg at bjelkelaget faktisk ble levert på søndag like etter at vi hadde reist. Ivrige som vi er, setter vi i gang mandag etter jobb selv om det er spådd regn.  Bjelkelaget består for det meste av 30 cm I-bjelker unntatt under badet der det brukes doble 25 cm bjelker slik at det skal bli plass til støp på gulvet uten at terskelen blir høy.

Jobben går fort selv om regnet etter hvert spruter ned.  Et tilbakeslag som sendte stemningen ned i kjelleren var da vi oppdaget at malene vi brukte til å måle avstanden mellom bjelkene ved et uhell hadde blitt et par cm for korte. Nå måtte vi brekke opp og flytte alle bjelkene vi hadde satt opp. Det var noe som det virket lite fristende å starte på i det mørke høstregnet. Vi gjorde imidlertid en erfaring som siden alltid holdt stikk; en feil som ser fortvilende ut når den oppdages, viser seg gjerne å være ganske lett å rette. En annen erfaring er at noen småfeil må man alltid regne med, men det er en god regel å både kontrollmåle og sikte ofte slik at man tidligst mulig oppdager eventuelle feil.

Gulv og Reisverk i annen etasje

20121014_121716  20121020_113938
Her er gulvspon lagt oppå bjelkelaget. Finn og Niklas er i gang med bunnsvill for neste etasje Asfaltplater har kommet på i første etasje og reisverk i annen etasje

Etter bjelkelaget legges gulvspon på gulvet i annen etasje. Deretter bygger vi reisverket i annen etasje.  Her oppdager vi at tre av svillene vi har fått faktisk er feilkappet av Boligpartner. De er nøyaktig 10,6 cm for korte.

Vi tar dette opp med Boligpartner og deres byggeleder, Terje, kommer ut og bekrefter at det er en feil. Han forklarer at vi da må erstatte de feilkappede ved å kappe til noen andre planker vi har fått.  Det blir jo litt ekstraarbeid på oss men ikke mer enn at vi ikke gjør noe mer ut av det.

20121021_120316 20121021_154719
Etter at gulvet var lagt i annen etasje fikk vi en relativt tørr spiseplass i første. Her har vi blitt bevertet med varm kyllingsuppe som er ubetalelig en uggen høstdag. Bare taket kommer på så skal det bli tørt

Justering av takhøyde

Ved kontrollmåling oppdager vi at innvendig takhøyde ikke blir mer enn 2:39 dersom vi legger 15 mm parkett. Ettersom vi mener at 2:40 er et minstemål spør vi boligpartner om hva dette betyr. Boligpartner opplyser om at 2:40 en norm, men ikke er et absolutt krav og at alt over 2:35 er akseptabelt.  Teknisk etat i kommunen bekrefter det samme.

Vi velger likevel å forhøye veggen med en 23 mm lekt slik at total høyde blir minst 2:41. I første etasje økes høyden ved å bytte fra 36 mm nedforingslekter til 23 mm nedforingslekter. Dette gir oss litt ekstraarbeid ettersom også innvendige vegger må forhøyes, men vi mener det er verdt det.

Boligpartner har så langt vært eksemplarisk både i service og materialvalg, men her syns jeg man kan notere seg et lite minus ved at de er så knipne på takhøyden.

Takstoler

Etter planen skulle vi ha 4 helger på oss før takstolene leveres, men vi ser underveis at vi godt kunne mottatt dem etter tre helger.  Vi ser imidlertid dette så sent at leveransen ikke kan fremskyndes, men vi bruker tiden på å legge sløyfer og lekter utenpå asfaltplatene på veggene.

Taket kommer søndag 18. oktober kl 22:30.   Det er litt langt for kranen fra veien inn til huset, men det er heldigvis blitt frost i bakken slik at den store lastebilen kan kjøre litt inn hagen, og da går det bra. Det går rimelig kjapt å heise opp og sikre takstolene.

20121028_230502 20121029_190712
Takstolene heises på plass. Den som har minst høydeskrekk og best livsforsikring, det vil si meg, må balansere på undergurten og feste takstolene

Når takstolene er kommet er vi ivrige på å plassere dem ut. Vi tar en tørn mandag etter jobb og får ut alle i løpet av kvelden.

Tetting av tak

På takstolene skal det først legges vindtett duk, deretter 48 mm opplekting, så Sutakplater, sløyfer, lekter og takstein.  Det viktigste er å få taket tett, det vil si å få på Sutakplatene, men for å kunne gå der oppe må vi også ha på sløyfer og lekter. 17. november er taket tett.

20121208_135756 20121104_145334
Sutakplater med sløyfer settes på Nå er taket tett

Tetting av vegger

20121122_140149Vi prioriterer nå å legge resten av veggplatene og sette inn dører og vinduer slik at huset blir helt tett. Vinduene skal tapes til asfaltplatene på utsiden, deretter dyttes med Glava i rommet mellom vinduskarm og reisverk og til slutt tapes til reisverket på innsiden.  Tapen som er med i leveransen er en meget kraftig tysk tape fra Wigluv. Som vanlig har boligpartner valgt et kvalitetsprodukt.

Den 1. desember er siste vindu satt inn. Man skal være varsom med å varme opp et hus før plast er lagt på innsiden ettersom man da kan få kondens i veggene som det tar lang tid å tørke ut igjen. Vi velger likevel å ha en liten vifteovn på når vi er der for å få en liten lunk, og det så ikke ut til å gi noen kondensproblemer.

Tak over terrasse

Terrassen, og taket over terrassen, står på impregnerte søyler. Selve terrassen bæres av en limtrebjelke mellom søylene og en impregnert bjelke spikret i veggen.  Taket over terrassen bæres av to limtrebjelker fra huset til søylene. Over disse limtrebjelkene kommer de små takstolene til terrassetaket.

Vi har valgt å legge hovedtaket ferdig slik at det ligger sutak også på den delen som kommer under terrassetaket. I overgangen mellom hovedtak og terrassetak legges to beslag av plastikkbelagt metall. Først et underbeslag som skal ligge under sutaket, så et toppbeslag som skal ligge mellom taklekter og takstein.

Det er ganske mye jobb med dette terrassetaket, spesielt fordi takhelningen er hele 45 grader. Hovedtaket har 26 grader fall så det er langt lettere å gå der. Det at takløsningen er basert på sutak fremfor tradisjonelt undertak med takpapp er også noe som kompliserer overgangen mellom hovedtak og terrassetak.

20121201_153344 20121118_161151
Tilpasning av terrassetaket mot hovedtaket Bygging av taket over terrassen
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s